czwartek, 26 listopada 2009

Napój zdrowy bo imbirowy :)

przepis pochodzi z tej ksiązki






5 plasterków imbiru obranego ze skórki
4 plastry cytryny obranej ze skóry
3 łyżki miodu
3 szklanki wrzątku
cukier trzcinowy do dekoracji

Brzegi szklanek natrzeć cytryną i obtoczyć w cukrze trzcinowym.
Imbir zalać wrzątkiem i odstawić na 3 minuty
Wrzucić cytrynę i porządnie ją wycisnąc (łyżką)
Dodać miód
Można pić gorące lub zimne.
Gorące fajnie rozgrzewa

piątek, 6 listopada 2009

Pyszna chałka


Z biblioteki poradnika domowego „Domowe pieczywo”
Robiłam razem z mamą. Ona mi pomagała :)

Chałka jest pyszna, chociaż mogłaby być trochę słodsza. Następnym razem dodamy ciut więcej cukru

Robiłyśmy z połowy porcji – jedna dorodna chałka nam wyszła

Podaję składniki na dwie

Kilo mąki pszennej
1 jajko + 1 jajko do posmarowania
4 dag drożdży
2 szklanki mleka
3 łyżki cukru
Skórka otarta z cytryny (nie dodawałyśmy)
3 łyżki masła - rozpuścić
Sól
Tłuszcz do wysmarowania formy

Mleko podgrzać
Drożdże rozkruszyć, wymieszać z połową ciepłego mleka, łyżką cukru i łyżką mąki.
Kiedy wyrosną, zrobić wgłębienie w mące, wlać drożdże i pozostałe mleko..
Wymieszać i pozostawić na godzinę. Dodać jajko, resztę cukru, sól, skórkę z cytryny.
Wyrobić ciasto, pod koniec wyrabiania dodać rozpuszczone masło.
Odstawić do wyrośnięcia.

Piekarnik rozgrzać do 189 stopni

Podzielić na 2 równe części.
Z każdej uformować 3 wałki i zapleść chałki.
Ułożyć na natłuszczonej formie (my dodatkowo posypałyśmy ją bułką tartą).
Zostawić by wyrosły (ten etap pominęłyśmy)
Posmarować jajkiem.
Dodatkowo posypałam chałkę cukrem
Piec jakieś 30 – 40 minut (to tak na moje oko, bo w przepisie czas pieczenia został pominięty)


Za nas wyrabiał mikser :)

środa, 4 listopada 2009

Duszki i nietoperze



Przepis i pomysł na duszki pochodzą z tego oto bloga

Oczy i usta robione są czarnym barwnikiem, takim samym jakim pomalowane są nietoperze z kruchego ciasta
ps. Tym razem to ja (mama) zamieszczam przepis i zdjęcia. Gabrysia śpi :)

poniedziałek, 2 listopada 2009

Placuszki


kefir
mąka
cukier puder
cukier zwykły
sok z 1 cytryny
skórka z 1 cytryny
jajko
posiekana gorzka czekolada
Wszystko zmiksować i smażyć, posypać cukrem pudrem

Mus bananowy


3 banany zmiksować z dodatkiem lekko kwaskowatych moreli, kilku łyżek jogurtu naturalnego i soku z połowy cytryny. Całość ozdobiona jest listkiem mięty.

Podawać schłodzone.

Wyborne, orzeźwiające.

Sopelki


Przygotować lemoniadę.

My z mamą zrobiłyśmy z wody, fruktozy, soku i skórki z cytryny. Proporcje oczywiście wg upodobań.. my wolimy bardziej kwaśną niż słodką.Potem dodałyśmy trochę syropu miętowego i listek mięty

Przelałyśmy do odpowiednich foremek i wstawiłyśmy do zamrażalnika

Wiśniowy deser


Wiśnie
borówki
żelatyna
cukier waniliowy
fruktoza
naturalny jogurt

Kilogram wiśni wydrylować
Zmiksować z niedużą ilością naturalnego jogurtu, dodać cukier waniliowy i trochę fruktozy. Żelatynę rozpuścić, wymieszać z masą.Wlać do foremek, wrzucić borówki.
Wstawić do lodówki
Po paru godzinach zajadać

Deser truskawkowy bardzo zdrowy


Truskawki pokrojone lekko ugniecione z odrobiną fruktozy / cukru , sokiem z cytryny i.. drobinkami gorzkiej czekolady

Koktaj malinowo bananowy


2 duże jogurty naturalne zmiksować z 4 bananami, paczką zamrożonych malin, kilkoma kroplami ekstraktu waniliowego i odrobiną cukru lub fruktozy

Przelać do szklanek , posypać po wierzchu cukrem

Pić zimne

Pomarańczowe łódeczki


też z Cecylki Knedelek, troszkę zmienione


2 pomarańcze - wyszorować i przekroić na pół (można lekko ściąc "spody", zeby połówski stały stabilnie), wydrążyć

miąższ pokroić , wrzucić na sitko

200 ml śmietany kremówki ubić, dodać 1, 5 - 2 łyżki cukru pudru, 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego , 2 łyżki serka Bieluch. Wymieszać \dodać kawałki pomarańczy, włożyć do miseczek pomarańczowych

Zupa cebulowa


Przepis z ksiązki "Dzieci gotują"

Wersja dla dzieci, uproszczona

wywar podstawowy - jakieś skrzydełko, włoszczyzna, przyprawy (wg książki woda + pół kostki masła :) ) - około litra.
Tu przydaje się rodzic :)

4 cebule
łyżka masła
sól
pieprz
łyżka mąki
kilka kromek bułki / chleba
Zrobić grzanki - pokroić chleb w kostkę, wrzucić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika, piec 10 minut, wyłaczyć piekarnik - grzanki zostawić w środku do ostygnięcia.
Cebulę posiekac drobno, wrzucić na masło.Podsmażyć aż zrobi się lekko brązowa.
Wsypać łyżkę mąki, dokładnie wymieszać.
Cebulę wrzucić do wywaru
Doprawić do smaku, gotować 20 minut
Zmiksować
My dorzuciłyśmy ciut sosu worcestershire i startego zółtego sera :)

Sałatka ziemniaczana




Przepis inspirowany przepisem z ksiązki Dzieci Gotują




5 ziemniaków


5 ogórków kiszonych


pół cebulisol


pieprz


majonez


ciut musztardy




ziemniaki ugotować z osolonej wodzie, obrać i pokroić w kostkę. Ogórki pokroić tez w kostkę, cebulę posiekać. Wymieszać z majonezem, musztardą , solą i pieprzem

Sałatka samo zdrowie


świeży szpinak
ogórek świeży, pokrojony w plasterki
pomidory koktajlowe, przekrojone na pół, albo na ćwiartki
świeża bazylia
świeża mięta
sok z cytryny
ew. ser fetopodobny

Wszystkie składniki połączyć

Pyszna pasta serowa




Przepis pochodzi z ksiązki o Cecylce Knedelek
Wymieszać :szklankę startego żółtego sera (u nas raczej ostry), kilka łyżek serka bieluch lub innego homopgenizowanego, 4 zółtka ugotowane na twardo, 1/3 ząbka czosnku, sporą szczyptę kurkumy, pieprz
z solą ostrożnie

Deser patriotyczny


Wszystko na oko

Jogurt grecki / bałkański wymieszać z cukrem waniliowym i ekstraktem waniliowym
Dodać odrobinę soku z cytryny i wiórki kokosowe
Dodać żelatynę
Wlać do foremek
Odstawić do stężenia
Truskawki zmiksować z cukrem pudrem
Dodać kolejną odrobinę soku cytrynowego lub pomarańczowego
Dodać żelatynę
Wlać na białą masę
Schłodzić
Wyciągnąć :D

Sałatka z pomidorów


Pomidory
Czosnek
Sok z cytryny
ocet balsamiczny
sól
pieprz

Pomidory pokroić, czosnek przecisnąć przez praskę.
Wymieszać.
Skropić cytryną i octem balsamicznym
Doprawić solą i pieprzem

Sałatka ze świeżego szpinaku


szpinak świezy
listki bazylii
kapary
sok z pomarańczy

Wszystkie składniki wymieszac i skropić sokiem z pomarańczy

Owocowe szaleństwo







Szaszłyki z moreli i truskawek

Morele nadziewane malinami

do tego jogurt z cukrem waniliowym

Letnia sałatka owocowa


maliny,
borówki,
biała porzeczka,
morele
jogurt z cukrem waniliowym lub z cukrem pudrem i nasionami wydłubanymi z laski wanilii
listek mięty

Owoce wymieszać, polać jogurtem i udekorować miętą

Makaron z krewetkami


Pomysł mój, mama pomagała zrobić


1. krewetki rozmrozić, wrzucić na patelnię z oliwą i zmiażdżonym ząbkiem czosnku; poddusić chwilkę; zdjąć krewetki.
Kilka pomidorów obrać, pozbawić pestek i pokroić w kostkę. Wrzucić na patelnię po krewetkach
Dusić, doprawić solą i pieprzem, dorzucić kilka listków bazylii

2. garść bazylii zmiażdżyć, dodając sok z cytryny, sól, pieprz i kroplę octu balsamicznego

3. krewetki wrzucić do sosu pomidorowego, podgrzać; makaron ugotować, wymieszać z sosem

4. Makaron podawać skropiony sosem bazyliowo - cytrynowym

niedziela, 1 listopada 2009

Muffiny z toffi


100 g miękkiego masła
110 g cukru
Szczypta soli
2 jajka
6 – 7 łyżek mleka
250 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 czubata łyżka kakao
12 toffi
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego


Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
Masło, cukier, sól utrzeć. Stopniowo dodawać jajka, następnie mleko i ekstrakt.
Do masy maślanej przesiać mąkę i proszek do pieczenia.
Jedną trzecią masy przełożyć do innej miski i wmieszać kakao.
Włożyć jasne ciasto do foremek, następnie na wierzch nałożyć ciemne ciasto.
Patyczkiem do szaszłyków wymieszać oba ciasta. W środek każdej muffinki wetknąć toffi.
Piec ok. 20 minut.
Przepis pochodzi z książki "Czekolada" kupionej w Lidlu :)
W tych muffinach powinny być jeszcze jagody, ale nie miałyśmy