5 plasterków imbiru obranego ze skórki
4 plastry cytryny obranej ze skóry
3 łyżki miodu
3 szklanki wrzątku
cukier trzcinowy do dekoracji
Brzegi szklanek natrzeć cytryną i obtoczyć w cukrze trzcinowym.
Imbir zalać wrzątkiem i odstawić na 3 minuty
Wrzucić cytrynę i porządnie ją wycisnąc (łyżką)
Dodać miód
Można pić gorące lub zimne.
Gorące fajnie rozgrzewa
Bardzo sympatyczny napój, który wykorzystam, ale na ciepło, bo należę do tych, którym ręce marzną na samą myśl o zimie :)*
OdpowiedzUsuńGabiszonie, nie wiedziałam, że Ty też masz swój blog. Bardzo mi się podoba i będę zaglądać częściej! A przepis na napój wykorzystam, bo bardzo lubię imbir. Wielkie dzięki! I całuski dla Ciebie i Rodziców.
OdpowiedzUsuńkawazmlekiem z Bydgoszczy