niedziela, 1 listopada 2009

Muffiny z toffi


100 g miękkiego masła
110 g cukru
Szczypta soli
2 jajka
6 – 7 łyżek mleka
250 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 czubata łyżka kakao
12 toffi
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego


Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
Masło, cukier, sól utrzeć. Stopniowo dodawać jajka, następnie mleko i ekstrakt.
Do masy maślanej przesiać mąkę i proszek do pieczenia.
Jedną trzecią masy przełożyć do innej miski i wmieszać kakao.
Włożyć jasne ciasto do foremek, następnie na wierzch nałożyć ciemne ciasto.
Patyczkiem do szaszłyków wymieszać oba ciasta. W środek każdej muffinki wetknąć toffi.
Piec ok. 20 minut.
Przepis pochodzi z książki "Czekolada" kupionej w Lidlu :)
W tych muffinach powinny być jeszcze jagody, ale nie miałyśmy

4 komentarze:

  1. ooo, poznaję ten przepis :) Właśnie dziś miałam zamiar przygotowac te muffinki, ale skoro je tutaj widzę to będę wdzięczna za słówko komentarza - czy smaczne są? i czy jak zamiast toffi wetknę po kawałku czekolady to dużo stracą?

    Bardzo fajny blog. Już od kilku dni tu zaglądam i na pewno jeszcze wrócę :) I podziwiam autorkę :)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Są bardzo smaczne. Czekoladę dodać można, ale myślę że lepsze są z toffi.
    Dziękuję za miły komentarz.
    Gaba

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłam i na jutrzejrze drugie śniadanie tylko 2 się "uratowały" :) Pyszne wyszły, chociaż faktycznie ciągnące toffi pewnie byłoby lepsze niż czekolada.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. o matko, co ja piszę - oczywiście miało być "jutrzejSZe"! ;)

    OdpowiedzUsuń