piątek, 6 listopada 2009

Pyszna chałka


Z biblioteki poradnika domowego „Domowe pieczywo”
Robiłam razem z mamą. Ona mi pomagała :)

Chałka jest pyszna, chociaż mogłaby być trochę słodsza. Następnym razem dodamy ciut więcej cukru

Robiłyśmy z połowy porcji – jedna dorodna chałka nam wyszła

Podaję składniki na dwie

Kilo mąki pszennej
1 jajko + 1 jajko do posmarowania
4 dag drożdży
2 szklanki mleka
3 łyżki cukru
Skórka otarta z cytryny (nie dodawałyśmy)
3 łyżki masła - rozpuścić
Sól
Tłuszcz do wysmarowania formy

Mleko podgrzać
Drożdże rozkruszyć, wymieszać z połową ciepłego mleka, łyżką cukru i łyżką mąki.
Kiedy wyrosną, zrobić wgłębienie w mące, wlać drożdże i pozostałe mleko..
Wymieszać i pozostawić na godzinę. Dodać jajko, resztę cukru, sól, skórkę z cytryny.
Wyrobić ciasto, pod koniec wyrabiania dodać rozpuszczone masło.
Odstawić do wyrośnięcia.

Piekarnik rozgrzać do 189 stopni

Podzielić na 2 równe części.
Z każdej uformować 3 wałki i zapleść chałki.
Ułożyć na natłuszczonej formie (my dodatkowo posypałyśmy ją bułką tartą).
Zostawić by wyrosły (ten etap pominęłyśmy)
Posmarować jajkiem.
Dodatkowo posypałam chałkę cukrem
Piec jakieś 30 – 40 minut (to tak na moje oko, bo w przepisie czas pieczenia został pominięty)


Za nas wyrabiał mikser :)

2 komentarze:

  1. Achh, za każdym razem jak tu jestem mam ochotę na tę chałkę, ale trochę się boję, bo za mnie mikser nie wyrobi ciasta ... i cóż począć? ;)
    Można jakoś określić, czy ciasto na te chałki będzie się dobrze ręcznie wyrabiało?

    pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Raczej tak. Było miłe w dotyku i nie kleiło się do rąk.

    OdpowiedzUsuń