czwartek, 29 października 2009

Pomidorowa zupa krem
















Na urodziny dostałam taką ksiązkę. Są w niej fajne przepisy.


Na przykład na pomidorową zupę krem

Zupa:
1 nieduża cebula
1 mała marchewka
1 ząbek czosnku - posiekany
400 g pomidorów z puszki
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
2 łyżki oliwy
1 łyżka mąki
450 ml wywaru z warzyw
Szczypta cukru
Sól
Pieprz
Sok z cytryny

Grzanki:
Chleb tostowy
Oliwa
Sól pieprz

Piekarnik rozgrzać do 220 stopni.
Chleb pokroić w kostkę. Położyć na blasze do pieczenia, skropić oliwą, doprawić solą i pieprzem. Piec przez 8 – 10 minut. Co jakiś czas przemieszać

Zupa:
Marchew i cebule pokroić w spora kostkę
W garnku o grubym dnie rozgrzać oliwę. Wrzucić marchewkę i cebulę, smażyć przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodać czosnek i mąkę, smażyć 1 minutę.
Dodać pomidory, koncentrat, wywar, cukier i sok z cytryny. Zagotować.
Zmniejszyć gaz i gotować przez 20 -25 minut.
Zmiksować
Podawać z grzankami

1 komentarz:

  1. Nie wynaleziono wspanialszej zupy od pomidorowej, a Twoja wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń