czwartek, 29 października 2009

Muffinki z nerkowcami i borówkami


Mama pomogła mi je wstawić i wyjąc z piekarnika

Według przepisu Bajaderki
http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=7107&st=\0
2 szklanki mąki (miałyśmy self rising flour, czyli mąkę ze środkiem spulchniającym, zatem nie dodawałyśmy proszku do pieczenia)
1 łyżka proszku do pieczenia
szczypta soli
2 szklanki dowolnych owoców (jagody, brzoskwinie, mango, jabłka itp., albo mieszanka rożnych owoców) – tu borówki
1 szklanka posiekanych orzechów (włoskich, pekanow, migdałów) – tu nerkowce
6 łyżek miękkiego masła, ~90g
1 szklanka cukru, lub mniej
2 jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1/2 szklanki mleka
1 łyżka cukru
Rozgrzać piekarnik do 190 st. Foremki muffinkowe posmarować masłem lub wyłożyć papierkami. Make wymieszać z proszkiem, sola, orzechami i owocami. Masło utrzeć z cukrem na puszysta masę, dodać jajka i wanilię - ubić. Dodawać mieszankę maki z owocami na przemian z mlekiem (mieszając juz tylko łyżką). Napełnić foremki prawie do pełna, posypać cukrem z cynamonem i piec około 25-30 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz