niedziela, 18 kwietnia 2010

Krewetki w cieście z konfiturą z chili


Przepis pochodzi z Kuchni chińskiej Ching- He Huang

Krewetki z dżemem z „konfiturami„ z chili
Konfitury:
4 papryczki chili – 2 z pestkami + 2 bez pestek
5 łyżek cukru
100 ml wody

Papryczki zmiksować (uwaga na oczy)

W garnku zagotować wodę, wsypać cukier, rozpuścić
Dodać chili i gotować około 5 minut
Przestudzić i przelać wszystko do miksera. Zmiksować.
Odstawić
Po wystygnięciu całość zgęstnieje.

Krewetki
12 krewetek J - u nas było ich ze 20 J
1 ubite jajko
50 g mąki ziemniaczanej

Krewetki umyć, osuszyć.
Doprawić solą i pieprzem.
Mąkę wymieszać z jajkiem
Krewetki wrzucić do masy, porządnie obtoczyć.
Smażyć na dość głębokim oleju
Osączyć na papierowym ręczniku
Podawać z „konfiturą”

1 komentarz:

  1. Gabrysiu Twoje krewetki wygladaja przepysznie!

    OdpowiedzUsuń