piątek, 8 czerwca 2012

Kokardki z suszoną szynką, mozzarellą i pomidorami

Letni obiad dla zarobionych rodziców :D

Makaron kokardki - 400 g
opakowanie szynki parmeńskiej - 100 g
3 mozzarelle
4 pomidory - bez skórki i pestek
3 łyżki oliwy cytrynowej
1 łyżka oliwy normalnej
sok i skórka z 1 limonki lub 1 cytryny
garść liści bazylii
sporo pieprzu
sól

Makaron ugotować w osolonej wodzie.
Szynkę, pomidory i mozzarellę pokroić (szynka w paseczki, resztę w kostkę)
Obie oliwy wymieszać ze sobą, dodać sok i skórke z cytryny.
Porwać drobno liście bazylii, dodać je do oliwy. Doprawić niedużą ilością soli i pieprzem. Wymieszać dokładnie.

Makaron odcedzić, dodać szynkę, ser i pomidory, polać sosem i dokładnie zamieszać.
Gotowe :)


4 komentarze: