czwartek, 20 stycznia 2011

Feta z pomidorami - z piekarnika


Składniki (dla 3 osób)
3 kawałki prawdziwej, greckiej fety. Jeśli są grube można je przekroić wzdłuż
Puszka krojonych pomidorów
1 – 2 ząbki czosnku
Oliwa
Sól, pieprz
Ulubione zioła, świeże lub suszone (oregano świetnie pasuje do fety)
Garść oliwek (niekoniecznie)
Garść kaparów (niekoniecznie)


Piekarnik rozgrzać do 200 stopni
Przygotować sos : do garnuszka wlać troszkę oliwy, dodać pomidory i pokrojony w plasterki czosnek.
Doprawić solą, pieprzem i ziołami. Poddusić.
Do żaroodpornego naczynia, wysmarowanego oliwą (niedużą ilością) włożyć fetę, polać sosem.
Wstawić do piekarnika na 15 – 20 minut.
Jeść ostrożnie :) zwłaszcza pomidory, bo po wyjęciu z piekarnika są strasznie gorące

3 komentarze:

  1. Zapowiada się pysznie!
    z chęcią wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne danie! uwielbiam fetę na ciepło, i jeszcze pomidory.

    OdpowiedzUsuń