czwartek, 16 grudnia 2010

Ciasteczka z nutellą i kawałkami białej czekolady


Kolejny przepis z książki Children’s Cookbook
125 g miękkiego masła
1 jajko
90 g brązowego cukru
125 g nutelli
Kilka krople ekstraktu waniliowego
90 g białego cukru (można go nie dodawać, ciasteczka są bardzo słodkie)
200 g mąki
30 g kakao
Szczypta soli
½ łyżeczki proszku do pieczenia
150 g groszków z białej czekolady (nie miałam, użyłam zwykłej białej czekolady w tabliczce, pokrojonej dość drobno)
Piekarnik rozgrzac do 180 stopni

Masło i cukier utrzeć na gładka masę. Mikserem. Dodać jajko, nu tellę, ekstrakt. Wymieszać dokładnie.
Mąkę, kakao, sól i proszek do pieczenia przesiać. Dodać do masy i dokładnie wymieszać.
Wsypać białą czekoladę.
Formować kulki (ja użyłam wałkownicy do lodów a potem utoczyłam kulki rękoma)
Układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
Piec około 15 minut.

2 komentarze: