środa, 7 grudnia 2011

Holenderskie ciasto jabłkowe



Z okazji dnia szkoły moja klasa przygotowywała prezentację na temat Holandii.
Mnie pani poprosiła o upieczenie ciasta wg tego przepisu
http://www.mojegotowanie.pl/przepisy/desery/holenderskie_ciasto_z_jablkami


Ciasto:
2 jajka
125 g cukru
125 g mąki tortowej
75 g masła
75 g mleka
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
¼ łyżeczki cynamonu
olejek (aromat) rumowy- uzyłam ekstraktu waniliowego
Na wierzch:
kwaskowate jabłka
1 łyżka cukru
½ łyżeczki cynamonu
niezwykle delikatne o intrygującym smaku - znika zanim ostygnie :-)
Etapy przygotowania
Dokładnie utrzeć jajka z cukrem, na jasną, puszystą masę.
Stopniowo, nadal ucierając, dodawać: olejek do ciasta, roztopione i przestudzone masło, mleko, przesianą mąkę, cynamon i proszek do pieczenia.
Gotowe ciasto wylać do dużej tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej kaszką manną.
Na wierzchu ułożyć ćwiartki obranych jabłek, posypać cukrem wymieszanym z cynamonem.
Piec w temperaturze 180 st. C ok. 60 minut.
W moim domu to ciasto zjadane jest w całości jeszcze ciepłe.

1 komentarz:

  1. najbardziej przekonało mnie "niezwykle delikatne o intrygującym smaku - znika zanim ostygnie :-) spróbuje...

    OdpowiedzUsuń