niedziela, 11 grudnia 2011

Bardzo smaczne czekoladko-trufelki :)




175 gramów gorzkiej czekolady (może być też mleczna)
2 łyżki amaretto lub likieru pomarańczowego
40 gramów masła
50 gramów drobno posiekanych migdałów
50 gramów startej czekolady do obtoczenia kulek



Czekoladę i alkohol rozpuścić w kąpieli wodnej. Kiedy zacznie się topić dodać masło. Po całkowitym rozpuszczeniu odstawić do ostygnięcia na ok.15 minut. Dodać do czekolady migdały. Następnie łyżeczkami uformować średniej wielkości kulki, które nalezy obtoczyć w startej czekoladzie. Tak przygotowane czekoladki powkładać do małych, papierowych foremek na muffinki. Odstawić i przechowywać w lodówce.







2 komentarze:

  1. Czy ja mogę sie wepchać na te trufelki do Ciebie? Ciocia Karina

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo smacznie się czytają... jak kuchcik myśli, likier na rum można podmienić?

    OdpowiedzUsuń