czwartek, 16 grudnia 2010

Ciasteczka z nutellą i kawałkami białej czekolady


Kolejny przepis z książki Children’s Cookbook
125 g miękkiego masła
1 jajko
90 g brązowego cukru
125 g nutelli
Kilka krople ekstraktu waniliowego
90 g białego cukru (można go nie dodawać, ciasteczka są bardzo słodkie)
200 g mąki
30 g kakao
Szczypta soli
½ łyżeczki proszku do pieczenia
150 g groszków z białej czekolady (nie miałam, użyłam zwykłej białej czekolady w tabliczce, pokrojonej dość drobno)
Piekarnik rozgrzac do 180 stopni

Masło i cukier utrzeć na gładka masę. Mikserem. Dodać jajko, nu tellę, ekstrakt. Wymieszać dokładnie.
Mąkę, kakao, sól i proszek do pieczenia przesiać. Dodać do masy i dokładnie wymieszać.
Wsypać białą czekoladę.
Formować kulki (ja użyłam wałkownicy do lodów a potem utoczyłam kulki rękoma)
Układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
Piec około 15 minut.

poniedziałek, 13 grudnia 2010

Moje pierwsze sushi




Zrobiłam dla całej rodziny.

Babcia pomogła mi przy krojeniu ryby i gotowaniu ryżu.
Ryż
Sos do ryzu : cukier, ocet ryzowy i sól
tuńczyk świeży
łosoś świeży
serek philadelphia
avocado
ogórek
imbir
wasabi
sos sojowy
sos chili
czarny sezam


Część sushi była z pieczonym łososiem (mama nie przepada za surowymi rybami)
część z tuńczykiem na ostro
część z tuńczykiem i philadephią
Było tez sashimi z tuńczykiem i łososiem
itp