środa, 4 sierpnia 2010

Ciasteczka kokosowe z czekoladą




Pomysł zaczerpnięty z ksiazki „Nakarm mnie” Billa Grangera

220 g wiórków kokosowych
150 gorzkiej czekolady – użyłam 75%
220 cukru
100 g rozpuszczonego masła
2 jajka – roztrzepane
Garść żurawin suszonych

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.

Czekoladę posiekać.
Cukier, wiórki i jajka wymieszać, wlać masło, znowu wymieszać. Dodać czekoladę i żurawiny.
I .. wymieszać :)
Masę wylać na wyłożoną papierem do pieczenia foremkę. Autor pisze, żeby użyć blaszki 20 na 30 cm, ja użyłam kwadratowej – 25 cm.
Piec około 30 minut.

wtorek, 3 sierpnia 2010

Letnie śniadanie


dowolne płatki

jogurt naturalny

duuuuzo owoców

troszeczkę cukru

ewentualnie ziarna sezamu