środa, 27 stycznia 2010

Pyszna kanapka z mozzarellą

Składniki:
Chrupiąca bułka
mozzarella
pomidor
sałata lodowa
biały serek
kapary
ew. oliwki

Rozkrój bułkę.
Posmaruj ją serkiem.
Pokrój mozzarellę, pomidora i oliwki na plasterki.
Wszystkie składniki połóż na bułkę.
Podgrzej bułkę w piekarniku przez 5 min.


SMACZNEGO!!!!

Tym razem bez zdjęcia

Pomarańczowy creme caramel


Przepis pochodzi z ksiązki Kids’ cooking for health

Składniki:
1 ¼ szklanki drobnego cukru
½ szklanki wody
¼ szklanki soku z pomarańczy
2 szklanki mleka
3 całe jajka
3 żółtka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 łyżeczki skórki pomarańczowej


Nagrzej piekarnik do 160 stopni.

W garnku zmieszaj ¾ szklanki cukru z wodą. Z pomocą rodziców zrób karmel. Kiedy karmel będzie gotowy zdejmij go z ognia i dolej sok z pomarańczy (UWAGA!! Może pryskać). Karmel może się skawalić, ale po ponownym postawieniu na gaz i zamieszaniu rozpuści się.

Zagotuj mleko.

Zmieszaj resztę cukru z jajkami, żółtkami i ekstraktem. Ubij wszystko. Powoli dolewaj mleko cały czas mieszając. Dodaj skórkę.

Rozlej karmel do 5 lub 6 żaroodpornych miseczek. Następnie wlej masę jajeczną.

Piecz w kąpieli wodnej przez 45 min.

Podawaj z sokiem cytrynowym , ponieważ deser jest b. słodki

wtorek, 12 stycznia 2010

Niedzielny obiad
















Zrobiłam niedzielny obiad. Prawie. Mam zrobiła zupę, razem przygotowałyśmy deser.

Z niewielką pomocą taty usmażyłam też steki wołowe. Były pyszne.
Steki robi się z polędwicy wołowej, były smażone na oliwie i maśle. Koniecznie solimy je po usmażeniu. Ja troszkę je sobie je jeszcze doprawiłam pieprzem.

Do steków były ziemniaki po meksykańsku – z książki Juana Pedro Misquelasqueza „Kuchnia meksykańska” i sałatka, którą sama wymyśliłam.

Ziemniaki

Kilka ziemniaków
2 cebule
200 g greckiego jogurtu
250 g startego żółtego sera (u nas morski + cheddar)
2 ząbki czosnku
Chili w proszku
40 g masła
Sól

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni, upiec ziemniaki w mundurkach. Piec około 1 godziny, w połowie pieczenia odwrócić na drugą stronę.
Przestudzić, przekroić na pół i wydrążyć trochę. Przy skórkach powinno zostać około 1 centymetra miąższu.

Cebulę i czosnek posiekać. Ja wrzuciłam do blendera. Zrumienić na maśle, dopawic chili w proszku. Wystudzić. Wymieszać z jogurtem i startym serem. Postawić na ogniu, posolić i wymieszać na jednolita masę. Uważać, żeby się nie przypaliło.

W przepisie napisane jest, żeby ziemniaki usmażyć jeszcze w oliwie. Ja tego nie zrobiłam.
Masą serowo cebulową wypełniłam wydrążone ziemniaki i wstawiłam na chwilkę do piekarnika, żeby się podgrzały. Są pyszne.

Sałatka:
Pomidorki koktajlowe
sos:
Jogurt naturalny
Trochę soku z cytryny
Chili w proszku
Sól i pieprz
Składniki sosu wymieszać, polać pomidory, wstawić do lodówki.