Przepis pochodzi z ksiązki Kids’ cooking for health
Składniki:
1 ¼ szklanki drobnego cukru
½ szklanki wody
¼ szklanki soku z pomarańczy
2 szklanki mleka
3 całe jajka
3 żółtka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 łyżeczki skórki pomarańczowej
Nagrzej piekarnik do 160 stopni.
W garnku zmieszaj ¾ szklanki cukru z wodą. Z pomocą rodziców zrób karmel. Kiedy karmel będzie gotowy zdejmij go z ognia i dolej sok z pomarańczy (UWAGA!! Może pryskać). Karmel może się skawalić, ale po ponownym postawieniu na gaz i zamieszaniu rozpuści się.
Zagotuj mleko.
Zmieszaj resztę cukru z jajkami, żółtkami i ekstraktem. Ubij wszystko. Powoli dolewaj mleko cały czas mieszając. Dodaj skórkę.
Rozlej karmel do 5 lub 6 żaroodpornych miseczek. Następnie wlej masę jajeczną.
Piecz w kąpieli wodnej przez 45 min.
Podawaj z sokiem cytrynowym , ponieważ deser jest b. słodki
Składniki:
1 ¼ szklanki drobnego cukru
½ szklanki wody
¼ szklanki soku z pomarańczy
2 szklanki mleka
3 całe jajka
3 żółtka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 łyżeczki skórki pomarańczowej
Nagrzej piekarnik do 160 stopni.
W garnku zmieszaj ¾ szklanki cukru z wodą. Z pomocą rodziców zrób karmel. Kiedy karmel będzie gotowy zdejmij go z ognia i dolej sok z pomarańczy (UWAGA!! Może pryskać). Karmel może się skawalić, ale po ponownym postawieniu na gaz i zamieszaniu rozpuści się.
Zagotuj mleko.
Zmieszaj resztę cukru z jajkami, żółtkami i ekstraktem. Ubij wszystko. Powoli dolewaj mleko cały czas mieszając. Dodaj skórkę.
Rozlej karmel do 5 lub 6 żaroodpornych miseczek. Następnie wlej masę jajeczną.
Piecz w kąpieli wodnej przez 45 min.
Podawaj z sokiem cytrynowym , ponieważ deser jest b. słodki
Bardzo podoba mi się ten deserek i pozwolę sobie skorzystać z przepisu w najbliższym czasie:) Pozdrawiam !
OdpowiedzUsuńwygląda obłędnie ... mmmniam :)
OdpowiedzUsuńSmakuje tak jak wygląda :)
OdpowiedzUsuń