środa, 27 stycznia 2010

Pomarańczowy creme caramel


Przepis pochodzi z ksiązki Kids’ cooking for health

Składniki:
1 ¼ szklanki drobnego cukru
½ szklanki wody
¼ szklanki soku z pomarańczy
2 szklanki mleka
3 całe jajka
3 żółtka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 łyżeczki skórki pomarańczowej


Nagrzej piekarnik do 160 stopni.

W garnku zmieszaj ¾ szklanki cukru z wodą. Z pomocą rodziców zrób karmel. Kiedy karmel będzie gotowy zdejmij go z ognia i dolej sok z pomarańczy (UWAGA!! Może pryskać). Karmel może się skawalić, ale po ponownym postawieniu na gaz i zamieszaniu rozpuści się.

Zagotuj mleko.

Zmieszaj resztę cukru z jajkami, żółtkami i ekstraktem. Ubij wszystko. Powoli dolewaj mleko cały czas mieszając. Dodaj skórkę.

Rozlej karmel do 5 lub 6 żaroodpornych miseczek. Następnie wlej masę jajeczną.

Piecz w kąpieli wodnej przez 45 min.

Podawaj z sokiem cytrynowym , ponieważ deser jest b. słodki

3 komentarze:

  1. Bardzo podoba mi się ten deserek i pozwolę sobie skorzystać z przepisu w najbliższym czasie:) Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda obłędnie ... mmmniam :)

    OdpowiedzUsuń